EcoRoof

wanneer leg je een groendak aan

Planten op je dak. Dat lijkt in eerste instantie een beetje maf, maar het is heel trendy. Steeds meer mensen kiezen voor een groendak. Waarom? Groen is niet alleen mooi, maar ook goed voor het milieu. Het neemt geluid op van boven het dak en het isoleert ook goed. In de winter hoef je minder te stoken, omdat het warmer blijft. En in de zomer blijft het lekker koel, omdat de zon niet direct op het dak schijnt.

Groen is natuurlijk ook gezond, de planten zetten kooldioxide om in zuurstof. Een groendak buffert water. De planten nemen een deel op, het substraat en de drainage lagen zorgen hierdoor voor een vertraagde waterafvoer op het rioolstelsel. De sedum planten op je dak zorgen er ook voor dat het dak een verhoogde levensduur heeft. Het dak gaat wel tot drie keer langer mee. Hoe dat kan? Omdat er een natuurlijk groentapijt op het dak ligt, komt de onderliggende dakbedekking niet meer in aanraking met water en de zon. Zo worden grote temperatuurschommeling voorkomen en ontstaat er dus een veel constantere temperatuur op en binnen de dakconstructie.

Lees hier meer over de voordelen van een groendak.

Op welke daken kan een groendak?

Op bijna elk dak kan een groendak worden gelegd, als het maar is afgestemd op de draagkracht van je dak. Een veel voorkomend misverstand is om te denken dat een groendak alleen op een plat dak kan. De techniek is intussen zo ver dat groene daken prima kunnen worden gelegd op schuine daken. Tot een hellingshoek van 30º zijn er geen speciale voorzieningen nodig. Wanneer een dak schuiner is dan 30º kan het groendak worden aangebracht met rasters en hoekprofielen tegen de afschuiving.

Waar moet je dan op letten bij de aanleg van een groendak?
Aandachtspunten zijn de draagkracht van je dak, de waterdichtheid, wortelwerendheid van de dakbedekking,  randafwerking en de toegang tot het dak in verband met het onderhoud.

De draagkracht van je dak bepaald hoe dik en zwaar het groendak mag zijn. Dat bepaald dus ook welke planten hier op kunnen groeien. Een sedumdak is bijvoorbeeld ongeveer 7 cm dik en 65 kg/m².

De dakconstructie dient van zichzelf al waterdicht  te zijn voordat er een groendak aangelegd kan worden. EPDM folie of wortelwerende bitumen zijn bijvoorbeeld een perfecte basislaag.Indien er geen wortelwerende laag aanwezig is kunnen wij dat eenvoudig oplossen door een wortelwerende folie toe te voegen. Mocht u twijfelen aan de kwaliteit van de dakbedekking is het altijd raadzaam vooraf een lokale dakdekker in te schakelen voor een inspectie.

De randafwerking is van belang voor de waterdichtheid van je dak, dit wordt vaak met een zinken kap gedaan, een aluminium daktrim of een loodstrip. Planten kunnen hier onder gaan groeien en op die manier ervoor zorgen dat ook water er onderdoor kan. Dit kan voor lekkage zorgen. Een grindrand langs dit soort randen belemmert de groei van de planten en (mits je het jaarlijks bij houdt en controleert) voorkomt dus veel problemen.