EcoRoof

Groene daken als oplossing voor de klimaatverandering

Groene daken zijn een grote hulp als het gaat om de effecten die de klimaatverandering met zich meebrengt. Door de jaren heen veranderd ook in Nederland het klimaat. We staan er misschien niet altijd bij stil. Door de klimaatverandering worden onze zomers droger en warmer, winters kouder en extremer en regenbuien forser en intenser. Maar is onze omgeving daar wel op voorbereid? Steeds vaker zien we overbelaste riolen naar aanleiding van enorme hoosbuien. Ons riool is niet berekend op het snel afvoeren van grote hoeveelheden regenwater, en onze omgeving is evenmin ingericht om water snel en efficiënt af te kunnen voeren. Doordat er steeds meer grond wordt bebouwd wordt de bodem in zijn drainage beperkt waardoor het afvoeren van hemelwater soms voor grote problemen kan zorgen. De verandering van het klimaat heeft op deze manier een grote impact op onze leefomgeving. Meer groen in de wijken en steden zou daarvoor een goede oplossing zijn.

Helaas is de ruimte in deze bebouwde omgevingen zeer beperkt zodat we niet voldoende groenstroken, tuinen of parken aan kunnen leggen om de effecten van de klimaatverandering te kunnen verminderen. Groene daken en de klimaatverandering gaan daarom hand in hand. Door het realiseren van meer sedum-daken of groene daken met een andere beplanting kunnen de negatieve effecten van de klimaatverandering drastisch worden verminderd.

Groene sedum daken om de nadelen van klimaatverandering tegen te gaan

Groene daken zorgen niet alleen voor een goede ondersteuning van de biodiversiteit in steden en wijken. Naast een prachtig uiterlijk reduceren groene daken ook problemen die kunnen ontstaan naar aanleiding van de klimaatverandering. Dit bestaat niet alleen uit het afvoeren van hemelwater na een flinke hoosbui, maar ook qua temperatuurschommelingen kunnen groene daken van sedum een goede oplossing bieden.

 

Doordat het klimaat in ons land verandert, moeten we ook rekening houden met forse verschillen in de temperatuur. Zo worden de zomers warmer en vanzelfsprekend droger, maar kan de temperatuur in de winter ook flink dalen. Groene daken zijn dan ook onlosmakelijk verbonden met deze vorm van klimaatverandering. Doordat een groen dak een optimale isolerende werking heeft, houdt het ons huis in de zomer koeler. Meer groene daken in de stad of de woonwijk zorgt ook voor een daling van de buitentemperatuur. In steden veroorzaakt de hoge temperaturen voor het hitte-eilandeffect (urban heat island effect) Vooral de harde materialen zoals gebouwen en bestrating absorberen de warmte en zorgen tijdens hittegolven voor nog meer hittestress. Door meer groen in de steden aan te leggen zoals een sedumdak wordt dit fenomeen vermindert.

De begroeiing zorgt namelijk voor een verdamping van het water wat op zijn beurt weer zorgt voor een verlaging van de temperatuur. Groene daken om de nadelige effecten van de klimaatverandering op te vangen en te reduceren zijn dus een duurzame oplossing met veel veel voordelen. Wilt u weten wat groene daken voor u kunnen betekenen in de klimaatverandering? Neem dan vrijblijvend contact op met EcoRoof voor de uitgebreide mogelijkheden.