EcoRoof

Voordelen van een groen dak

Prachtig

Sedum is een mooi alternatief voor bitumen, kiezeldak, golfpaten of simpel aarde en onkruid. Juist in stedelijke gebieden met een hoge mate van bebouwing is het prachtig als er meer bloeiende planten komen. Ook direct op de aarde als onderbeplanting en tegen onkruid is Sedum een schitterend alternatief.

Nuttige insecten

Sedum trekt nuttige insecten aan zoals bijvoorbeeld o.a. galmuggen, honingbijen, hommels, lieveheersbeestjes, metselbijen, oorwormen en spinnen. Details over deze insecten vind je terug op onze pagina nuttige insecten.

Vergroot de biodiversiteit

Bovendien ruikt het heerlijk als het bloeit en vergroot de biodiversiteit. De lucht wordt door een sedumdak schoner doordat de planten CO² uitstoot opnemen en filteren. Een groendak van 30 m² compenseert 100 kg CO² uitstoot.

Fijnstof afvanging

Dit is ook politiek natuurlijk een hot item. Wel of geen 100 km per uur, vele vragen over gezondheid, COPD problemen, al deze zaken gaan over fijnstof. Sedum bedekking dient als een fijnstofafvang en door toepassing helpt u mee deze te verminderen. Een sedumdak vangt wel tot 200 gram per m² fijnstof op.

Isolatie

Door het aanbrengen van een EcoRoof wordt er een natuurlijke isolatielaag op uw dak aangebracht. Dit geeft een behoorlijke verkoelende werking in de zomer (als een kelder). Hierdoor krijgt u bij warm weer een frisser binnenklimaat. Heeft u airconditioning dan bespaart u ook hierop door minder stroom te gebruiken. Eerlijkheidshalve moeten wij zeggen dat er over de isolerende werking in de winter, dus minder stookkosten, de meningen nogal uiteenlopen. Echt betrouwbare gegevens over resultaten zijn bij ons niet bekend. Logisch is het wel dat het een zekere isolatiewaarde en dus besparing oplevert.

Regenwaterbuffering

Door het toepassen van eem EcoRoof in combinatie met onze cassettes buffert u regenwater. Bij een gewoon dak stroomt het direct in het riool en dat kan zorgen voor overbelasting op rioleringen en afvoeren. In extreme gevallen (helaas steeds vaker) komt het voor dat straten blank staan en tunnels onbegaanbaar worden. Steeds meer asfalt en bestrating zorgt voor toenemende problemen met overtollig regenwater. Dit blijft ook bij de gemeenten en waterschappen niet ongemerkt. Na het toepassen van een Ecoroof zou u ook kunnen overwegen om uw regenafvoer los te koppelen van het riool. Steeds meer gemeenten en waterschappen geven hierop subsidie. Meer informatie hierover is terug te vinden in onze pagina groendak-subsidie.

Verlengt de levensduur dak

Algemeen kun je stellen dat UV-straling de oorzaak is van veroudering van je dakbedekking en dus indirect leidt tot lekkages en nieuwe onvoorziene uitgaven. Of het nu bitumen, dakleer, PVC- of EPDM-folie is, UV-straling zorgt ervoor dat het op termijn verouderd en vervangen moet worden. Door het afdekken met Sedum voorkom je verdere veroudering waardoor je bestaande dak veel langer zal meegaan. Als u de dakbedekking nog moet vervangen of een nieuw dak aanlegt, adviseren wij u te kiezen voor EPDM folie of wortelwerende bitumen. Zo hoeft u geen extra wortelwerende beschermlaag meer aan te brengen. Voor een prijsindicatie van traditionele daken gaat u naar de calculator van de vereniging eigen huis.

Verminderd omgevingsgeluid

Onze leef- en woonomgeving produceert een heleboel omgevingsgeluid. Of het nu ronkende auto’s of motoren zijn, de buurman die het gras maait, een gezellige BBQ in de buurt, alles levert extra omgevingsgeluid op. Begroeiing, bomen en planten zorgen niet alleen voor extra CO² opname maar nemen ook geluid op en dus een groen dak absorbeert omgevingsgeluid. De isolatie tegen contactgeluiden (dus binnen) is verbluffend. Regen en hagel geven geen direct geluid meer in de leefruimte. Dit wordt als erg prettig ervaren, vooral als je van klassieke muziek wilt genieten.

Opbrengst zonnepanelen

Zonnecellen produceren de meeste stroom als de temperatuur circa 25 graden Celsius is. Bij iedere graad boven de 25 graden verminderen de prestaties van zonnecellen. Groene daken hebben door hun verkoelende werking een gunstige invloed op de werking van zonnestroompanelen.

Creëert waardevermeerdering pand

De natuurlijke en duurzame uitstraling, in combinatie met een reductie van energiekosten en verlenging van de levensduur van uw dak, levert een waardevermeerdering van uw pand op.