EcoRoof

onderhouden van een groen dak

Een sedumdak heeft nauwelijks onderhoud nodig. Voor het in optimale conditie houden van uw dak of sedum in uw tuin adviseren wij jaarlijks onderhoud bij voorkeur in de maand april bij de start van het groeiseizoen en in oktober. Hierdoor gaat het sedum sterk de winterperiode in. Hierdoor kunt u het hele jaar door genieten van uw groene dak of sedum in uw tuin.

Onderhouden van een groendak

Droogte!
Bij extreme droge perioden in het eerste jaar na aanleg adviseren wij om toch water te geven, 1 á 2 keer per week.
Zodra uw groendak volledig is volgroeid is dit niet meer noodzakelijk. In een extreme warme periode zal uw groendak wel iets rood/bruin worden, maar zodra het weer natter wordt gaat uw sedumdak weer groeien en bloeien. Wilt u een constant groene kleur dan kunt in de zomerdag ook iets water bijgeven. Wanneer u grassen en kruiden doorzaaid bedenk dan dat deze eerder water nodig hebben dan Sedum.

Onkruid verwijderen

Het meeste werk is het verwijderen van ongewenste en schadelijke beplanting. Altijd verwijderen: bomen, paardenbloemen, zevenblad en heermoes.

Bemesten

Een groendak dient 2 keer per jaar bemest te worden: in het voorjaar en het najaar met EcoMix onderhoud, 1 kg per 10 m².

Controleren

Controleer ook altijd of je waterafvoer nog goed doorloopt en of er geen planten in de grindrand groeien.

Het onderhoud van het groendak zelf doen of laten doen?

Het onderhoud aan jouw groendak zal gemiddeld 2 a 4 uur per jaar in beslag nemen (gemiddeld woonhuis, hoe kleiner je dak hoe minder tijd het kost). Ben je goed ter been, heb je de tijd en de zin om in het voor- en najaar dit zelf te doen? Dat kan met onze onderhoudspakketten.

Het onderhoud van het sedumdak zelf doen

Het is natuurlijk hoog, zorg dus dat je veilig kan werken. Zorg voor een ladder die nog +/- 1 meter boven de dakrand uitkomt. Een muurbeugel om je ladder aan vast te zetten is niet duur maar wel erg fijn, zo weet je zeker dat de ladder niet wegglijdt of omvalt.

Het veiligste is om grindranden en planten op ongewenste plaatsen gewoon met de hand te verwijderen.

Zorg voor de juiste materialen en meststoffen. Gebruik echt meststoffen speciaal voor sedum(daken) en niet die voor een gewone tuin of plantenborder. Sedums zijn rotsplanten en ze houden van schrale en arme omstandigheden. Te veel voeding zorgt voor een verstoring van hun mechanisme, vaak is het resultaat dat de planten slechter worden of zelfs dood gaan. Door het te veel aan voedingsstoffen verstoor je de sapstroom, wateropname en groei van deze plantjes.

De voordelen van het onderhoud laten uitvoeren

Het groendak onderhoud kun je ook door ons laten doen. We komen dan voor het eerst een half jaar na aanleg van het groendak. Daarna komen we elk jaar terug. We verwijderen alle ongewenste en schadelijke planten. Controleren de grindranden, aansluitingen op muren, dakramen, de waterafvoer en dergelijke.

Dankzij onze ervaring kunnen we aan de planten vaak al zien of het goed gaat of dat we misschien moeten bijsturen. Op die manier zijn we problemen vaak voor en blijft je dak mooi. Zijn er nu toch wat plekjes minder mooi geworden door het weer, een vervelende vogel of kat? Wij zorgen meteen voor opvulling en nieuwe plantjes. U hoeft zich dus nergens meer zorgen over te maken.

Wil je ervaren vakmensen er naar laten kijken en laten onderhouden, dan kunt met ons contact op te nemen.
EcoRoof beschikt over een netwerk van partners die het onderhoud voor u kunnen doen zodat u er helemaal geen omkijken meer naar heeft.