EcoRoof

nuttige insecten

Sedum trekt nuttige insecten aan zoals lieveheersbeestjes, honingbijen, hommels en vele andere soorten. Deze insecten zijn tevens heel nuttig voor de natuurlijke balans in je tuin. Hieronder staan een aantal van deze insecten benoemd en lees je welke functie deze insecten eigenlijk vervullen.

Lieveheersbeestje

Lieveheersbeestjes zien er niet alleen heel schattig uit, maar ze kunnen ook nog eens heel nuttig zijn om in je tuin te hebben. Wist je dat lieveheersbeestjes eigenlijk gewoon kevers zijn? Ze hebben namelijk net als alle andere kevers een stevig dekschild. Door de stevigheid werkt dit schild als een bescherming, omdat ze hun pootjes hieronder kunnen intrekken.

Lieveheersbeestjes zijn goed voor de tuin, omdat ze een bijdrage leveren aan de bestrijding van verschillende soorten luizen, tripsen en mijten. Dit is namelijk hun voedingsbron. 

Vlinders

Deze prachtige insecten wil je natuurlijk niet alleen in je tuin hebben omdat ze nuttig zijn, maar ook omdat ze er zo mooi uitzien. Naast het feit dat de vlinder er mooi uitziet, doet hij ook nog eens geen vlieg kwaad; hij steekt of bijt mensen niet. Geen wonder dat we hem zo graag in de tuin zien!

Vlinders zijn nuttige insecten in de tuin, omdat ze een rol spelen in het bestuivingsproces van planten.

 

Zweefvliegen

Als je niet beter wist zou je haast zeggen dat dit een wesp is. Hoewel het diertje er sprekend op lijkt, is het geen wesp maar een zweefvliegje. Je kunt zweefvliegen van échte bijen en wespen onderscheiden door het aantal vleugels te tellen. Bij zweefvliegen zijn dit er namelijk twee, terwijl het er bij bijen en wespen vier zijn.

Zweefvliegjes zijn nuttig in de tuin, omdat ze, net als de solitaire bij, van nectar en stuifmeel leven. Dit is hun voornaamste voedingsbron en daarom zul je ze vaak op bloemen vinden.

Honingbij

De honingbij komt overal voor waar bloeiende planten afhankelijk zijn van de bestuiving door dieren. In hun zoektocht naar stuifmeel en nectar brengen bijen onbewust stuifmeelkorrels van de meeldraden over naar de stempel of stamper van een andere bloem, wat leidt tot bevruchting.
Daarnaast is de honingbij de belangrijkste leverancier van verschillende natuurproducten zoals honing en bijenwas.

 

Hommel

Het grootste verschil tussen hommels en bijen is niet alleen de grootte. Bijen maken honing en dat doen hommels niet. Hommels slaan alleen een beetje nectar op om op slechte dagen op te eten. In Nederland komen 31 verschillende soorten hommels voor.

Een hommel bezoekt bij voorkeur vooral tweejarige, maar ook meerjarige planten, omdat deze planten meer nectar produceren door hun in het algemeen grotere bloemen. Omdat hommels geen honingvoorraad aanleggen moeten er gedurende het hele voorjaar en zomer bloeiende planten aanwezig zijn.

 

Insectenhotel

Niet alleen een goede leefomgeving is belangrijk om nuttige insecten voor de tuin aan te trekken, maar ook is het belangrijk dat insecten in hun behoeften kunnen voorzien. Veel insecten maken zich nuttig bij de bestuiving van bloemen.
Insecten zijn lang niet allemaal vervelende beestjes die ontzettend kriebelen. Ze hebben echt een functie in de natuur en horen gewoon in je tuin thuis. Het wordt dus hoog tijd om je tuin in te gaan en deze kleine vriendjes eens wat extra aandacht te geven. Ze verdienen het!

Door middel van ons EcoRoof insectenhotel creëert u een plek waar insecten veilig kunnen verblijven. Een plek waar nuttige insecten, zoals: vlinders, bijen en kevers samen komen. Het insectenhotel is gemaakt van natuurlijk materiaal en ziet er decoratief uit. De afmetingen zijn 48 cm x 31 cm x 10 cm.
Het insectenhotel dient op een zonnige, wind- en regen beschutte plek te worden opgehangen, het liefst op kniehoogte neerzetten of ophangen. De voorzijde van het insectenhotel kun je het beste richten naar het zuiden, zuidwesten of zuidoosten. Het is de bedoeling, het Insectenhotel in de winter te laten staan of te laten hangen, anders worden de nuttige insecten voortijdig uit hun nest gedreven.

U kunt het EcoRoof Insectenhotel direct bestellen in onze webshop.

insectenhotel