EcoRoof

Nadelen van een groendak

 

Ondanks dat een groendak een aantal duidelijke voordelen heeft, zijn er ook een aantal zaken waarmee rekening dient te worden gehouden.

In het algemeen kan er onderscheid gemaakt worden tussen twee soorten groendaken: extensieve en intensieve groendaken. Een extensieve groendak is een daktuin waar beperkt onderhoud nodig is. De opbouwhoogte en daardoor de belasting op de dakconstructie is bij dergelijke daken beperkt (ca. 50 kg/m2). Het dak heeft vaak één soort beplanting, bijvoorbeeld Sedum.

Waar moet je op letten bij de aanleg van een groen dak? (draagvermogen, waterdicht, is ieder dak geschikt voor de aanleg van een groen dak?)
Het draagvermogen valt vaak wel mee, maar als je twijfelt, moet je even navragen wat de maximale belasting is. En het dakleer moet goed zijn. Je kan er niet meer makkelijk bij als je problemen hebt.

Aanzienlijk hogere kosten voor het aanleggen van het dak.
Risico op lekkage door bijvoorbeeld wortelgroei.
De kosten van het opsporen van lekkages kunnen aanzienlijk zijn.
Daktuinen zijn relatief complex, waardoor het risico op fouten groter is.
Er zijn nog maar beperkte ervaringen opgedaan met daktuinen, er zijn veel nieuwe ontwikkelingen en er wordt vaak de grens opgezocht met het ontwerp. Ook dit brengt risico’s met zich mee.
Fouten in de constructie worden vaak pas vastgesteld als er lekkage optreedt, deze blijken regelmatig zo structureel dat het hele werk opnieuw gedaan moet worden.

 

Lees hier meer over de voordelen van een groendak.