EcoRoof

Groenedaken in Nederland

In Nederland is een potentie van ruim 2 miljoen schuurtjes, uitbouwtjes of garages, ofwel ruim 21 miljoen m2 aan grijs dak om te vergroenen. Dat blijkt uit een luchtfoto-analyse van onderzoeksbureau Readar. Zij deed een analyse van luchtfoto’s in Nederland en keek daarbij naar alle daken die makkelijk en eigenhandig te vergroenen zijn. In de praktijk zijn dit vaak schuurtjes, uitbouwtjes, carports of garages.

Groene daken bieden verkoeling bij hete dagen, vangen regenwater op bij hoosbuien, zijn een oase voor insecten en vogels én laten je zonnepanelen meer opbrengen. Nu de aarde verder opwarmt zijn groene daken onmisbaar.

groendak tuinhuis
groendak tuinhuis

Wat zijn groene daken

Er zijn veel verschillende soorten groene daken maar verreweg het meest voorkomende type groen dak is een sedumdak.
Sedum is een combinatie van verschillende zorgvuldig geselecteerde vetplantjes.
Ze hebben een aantal eigenschappen, ze uitstekend water vasthouden in hun dikke bladeren.
Daardoor kunnen ze langere tijd zonder regen of besproeien, en groeien ze goed op groendaken.
Het zorgt voor een onderhoudsarme vorm van een groen dak.

Daarnaast kunnen de meeste dakconstructies het gewicht van een sedumlaag gemakkelijk aan.
Sedum heeft bovendien als voordeel dat het zowel toepasbaar is op platte als op schuine daken.

Welke daken zijn geschikt voor een groendak

Plattedaken en licht hellende daken zijn het meest geschikt voor een groendak. In Nederland zijn er ca 400.000.000 m2 aan platte daken. En er komt jaarlijks zo’n 10–15.000.000 m2 bij. Veel van deze daken zijn voor industriële toepassingen. In deze steden is tot wel 75 procent van de daken plat, wat uitermate geschikt is voor een groendak. Wat zou het mooi zijn als we deze gigantische oppervlaktes een extra functie zouden geven en wel op het dak!

Hoeveel graden scheelt een groen dak?

Een normaal bitumendak kan in de zomer wel tot 80 graden opwarmen. Door de sedumplantjes van  een groen dak verlaag je dat tot 30 graden. Een groendak kan dus een interessante optie zijn voor het koel houden van de woning. De koeling ontstaat doordat het vocht in de planten dat langzaam verdampt.

Wanneer u zonnepanelen heeft, leveren deze ook ongeveer 5% meer rendement op in combinatie met een groendak eromheen. Zonnepanelen doen beter als ze koeler zijn. De exacte energiebesparing is sterk afhankelijk van uw persoonlijke situatie.